Общи корени. Общо бъдеще.

От 1 март 2011 г. Porsche Holding Salzburg (PHS) е 100-процентово дъщерно дружество на Volkswagen AG, което го прави част от най-успешната европейска фирма за търговия на автомобили. По този начин се затваря и историческият кръг, започнал с разработването на Volkswagen от Фердинанд Порше и станал основата за развитието на двете успешни предприятия на Porsche - в Залцбург и в Щутгарт, които днес са неразделна част от цялата картина. Като основни индустриални акционери във Volkswagen AG и като членове на надзорния съвет досегашните съдружници от семейства Порше и Пиех продължават да играят ключова роля в развитието на автомобилния концерн.

С приобщаването си към концерна Volkswagen Porsche Holding Salzburg поема нови функции като дистрибутор, които след 2012 г. чувствително ускоряват растежа на компанията.

Porsche Ceska republika – следващата важна задача за Porsche Holding Salzburg.

Разширяване на търговията на едро в Централна и Източна Европа

През 2012 г. Porsche Holding Salzburg поема отговорността за пазара в Чехия. По този начин Porsche Cesca republika става вторият по големина вносител в компанията след Австрия. Едновременно с това става възможно да се разшири кръгът от предлагани марки на отделни пазари в Източна Европа, например с леки автомобили Volkswagen в Албания или със SEAT в Украйна и Словакия. През 2013 г. с основаването на Porsche Kroatia компанията поема пълната отговорност за вноса в Хърватия.

През 2015 г. Porsche Holding Salzburg прави следващата стратегическа крачка от разрастването си с поемането на вноса за Босна и Херцеговина. С това холдингът става вносител във всички държави, образувани след разпадането на Югославия.

Първи опити на пазара в Южна Америка

През 2012 г. Porsche Holding Salzburg се отправя и към Южна Америка. Там стартира с вноса на леки и товарни автомобили Volkswagen, както и на MAN в Колумбия, а през 2013 г. - с вноса на леки автомобили Volkswagen, Audi и ŠKODA, както и на товарни автомобили Volkswagen и MAN в Чили, като така започва да трупа опит в бизнеса с товарни автомобили.

Стремителен ръст в търговията на дребно

Концернът Volkswagen възлага на Porsche Holding Salzburg отговорността за над 200 свои дружества за търговия на дребно в Германия, Испания и Полша.

PHS все по-убедително затвърждава присъствието си и в Китай, където всяка година открива по едно търговско представителство.

Експанзия в страните от Югоизточна Азия

Porsche Holding започва дистрибуторска дейност в страните от Югоизточна Азия и през м. септември 2016 г. се ангажира с търговията на едро на леките автомобили с марката на Volkswagen в Малайзия, а през м. април 2017 г. - в Сингапур.

Франция: преориентиране на търговията на дребно 

Porsche Holding Salzburg преориентира дистрибуторската си дейност във Франция: С изключение на 44 дистрибутори на концерна, на 01.06.2017 г. се продава търговската група PGA Motors, която доставя марки автомобили не само на концерна Volkswagen. В новосъздаденото дружество Volkswagen Group Retail France Porsche Holding обединява 19 търговски организации, принадлежали до момента към Volkswagen Group France, с 44-те дистрибутори от PGA Motors. По този начин Volkswagen Group Retail France обхваща 63 подразделения.

Финансови услуги

Porsche Bank успява да разшири гамата си от предлагани услуги и да затвърди присъствието си в значителни части от Европа и Южна Америка.

Дейност в ИТ сектора

Porsche Informatik също се възползва от бързия растеж на компанията. Системата за търговия CROSS на Porsche Informatik е стандарт в концерна Volkswagen по цял свят. .